Barion Pixel

9 telek több éves küzdelme a vakondok ellen

Drága tanulópénz, zsákutcák, végül két bevált bio megoldás

A Kisvakond YouTube csatorna mutatta be kilenc egymással szomszédos telek több éves küzdelmét a vakondok ellen. A házi praktikák után kutatva néha bizony hatalmas kárt okoztak a kertjükben. De nézzük mivel próbálkoztak és mi volt az a két biomegoldás, ami az egész házsornak megoldást hozott.

A több éves küzdelem forrása egy gondozatlan telek volt, ahonnan az évek folyamán fokozatosan elterjedtek a vakondok a szomszédos kilenc telken. 

Az első próbálkozásuk egy Carbid nevű termék volt, amely az alagútba helyezve acetilén gázt termelt. Ennél azt tapasztalták a kertbarátok, hogy abba a járatba ugyan már valóban nem ment be a vakond, azonban inkább arra ösztönözték az állatot, hogy újabb járatokat ásson és így újabb helyeken jelentek meg vakondtúrások. 

Következő lépésben füstpatronnal próbálkoztak. A járatok valóban megteltek füsttel, a fű felületén számos helyen szivárgott a füst. Tapasztalataik szerint ez gyorsan kiszellőzött a járatokból, illetve egy érdekes tényre hívták fel a figyelmet, hogy a füst felfelé szállt, így a lenti járatokba jó eséllyel nem jutott el. Pedig még azzal is próbálkoztak, hogy porszívó kimenő részével fújják be a füstöt a lenti járatokba, de mindhiába.

A vakond több emelet magasan építi meg alagútrendszerét, Forrás: monoripincafalu

Néhány csalódás után könnyen elveszíthetjük a türelmünket és drasztikus megoldásokhoz folyamodhatunk, amivel néha bizony hatalmas károkat okozhatunk. A most következő módszereket csak elrettentésképpen írjuk le, semmiképpen ne próbálkozz velük a kertedben!

Az ősz közeledtével az udvari medence leengedésekor azt a megoldást találták ki, hogy teleengedik vízzel a járatokat és kiöntik a vakondot, mint az ürgét. Sajnos azzal nem kalkuláltak, hogy ennek köszönhetően átáztak a járatok és gyakorlatilag beomlott az egész kert. Az egész területet ezután a lépés után újra kellett füvesíteni, ráadásul a vakond újból a kertben vendégeskedett, amikot még nedves volt a talaj.

Zárójelben megjegyezzük, hogy ez lett volna az a pont, amikor érdemes lett volna vakondhálót elhelyezni a kertben, ha már úgyis nagy földmunkákat végeztek a kertben, de ezúttal nem ezt a megoldást választották.

Következő hatalmas hiba az volt, amikor az egyik telken a benzines fűnyíró kipufogógázával próbálkoztak immáron fittyet hányva arra, hogy a vakond védett állat. A forró és mérgező kipufogógáz nem csak, hogy nem oldotta meg a problémát, hanem gyakorlatilag a járatok nyomvonalán kipusztította a füvet és a földfelszínen is már kígyószerűen kirajzolódtak a vakondjáratok. A lehető legrosszabb választás sajnos, hogy megmérgezed a saját földedet.

Egy szomszéd volt még, ahol semmilyen problémát nem okozott a vakond. Az egyik szomszédnak volt egy óriási, több, mint 70 kilós keverék kutyája, amely folyamatos ugrálással, ugatással már a  kerítés szélénél elkergette a vakondokat.

Az utolsóként próbált és mindenhol bevált működő megoldás az ultrahangos vakondriasztók voltak. Ebből vannak elemes és napelemes megoldások. A mi webshopunk jelenleg a napelemes megoldások mellett tette le a voksot, mert számos vásárlónkat zavar, ha ezekben a riasztókban gyakran kell mondjuk négy Góiát elemet cserélni.

Javasolt termékek:

  1. Ultrahangos vakondriasztók

MI EZT AJÁNLJUK VAKOND ELLEN,
NAPFÉNNYEL MŰKÖDIK

2. Élvefogó vakondcsapda

3. Vakondriasztó golyók

TARTÓS MEGOLDÁS, BIOLÓGIAI FEGYVER